5 zabluda o stresu kojih se trebate riješiti

Stres je uvijek loša stvar

Stres nije uvijek loš za vas – ono što nije dobro je neadekvatan način nošenja sa istim. Stres je sasvim normalna stvar, a u opasnim situacijama on vam može spasiti život.

Stres motivira

Da li ste završili određenu obavezu samo zato što ste bili u stresnoj situaciji ili zato što ste postavili rok za njeno završavanje? Sasvim je sigurno da je u pitanju ovaj drugi faktor, jer stres nikoga ne motivira.

Od stresa možete dobiti čir na želucu

Iako veliki broj oboljenja može nastati usljed negativnog uticaja stresa, čir na želucu nije jedno od njih. Doktori su ranije mislili da čir na želucu nastaje zbog povećanog lučenja želučane kiseline kada smo pod stresom, ali istina je da čir uzrokuje bakterija.

Nemate simptome stresa? Ne brinite!

Možda nemate nikakve vidljive simptome stresa, ali to ne znači da niste pod stresom i da ne doživljavate njegove negativne efekte. To može biti veoma loše, jer ne možete blagovremeno shvatiti na koji način da se nosite sa isitim.

Olakšajte stres pomoću alkohola

Veliki broj ljudi koristi alkohol kao “lijek” protiv stresa. Međutim, alkohol zapravo oslobađa kortizol, hormon koji se oslobađa u stresnim situacijama. U malim količinama, kortizol je u redu, ali što više kortizola oslobađamo to je organizmu teže da se opusti i vrati u normalno stanje. To, zauzvrat, dovodi do hroničnog stresa.

Autor: minimagazin.info

Prijatelj vašeg uspjeha