JESTE LI ZNALI – 2.DIO

Pozdrav “halo” izmišljen je jer niko nije znao započeti telefonski razgovor

Telefon je izumio Alexandar Graham Bell, ali “hello” izum je njegovog rivala Thomasa Alve Edisona, koji je razvio telefonski sistem u SAD-u. Bell je inače ustrajao da je ispravan način javljanja na telefon pozdrav “Ahoy”!

Pseća vrata izumio je sir Isaac Newton

Sir Isaac Newton imao je mačke i navodno je na vratima svoje kuće napravio dva otvora, manji i veći, za mačku i njezine mačiće, iako su mačići jednostavno pratili majku kroz veći otvor. Ova je priča ipak osporavana, pa tako neki tvrde da Newton uopšte nije imao mačke.

Gajde su izumili Perzijanci, a ne Škoti

U početku je to vjerojatno bio prilično neugledan instrument sastavljen od cijevi napravljenih od trske, zabijenih u vreću od kozje kože. Kako se civilizacija širila s Bliskog istoka na Sredozemlje, tako su ljudi sa sobom donosili i muziku i instrumente, piše BuzzFeed.

Daj pet nije postojao prije 1977. godine

“Ruka mu je bila u zraku i u trenutku veselja ja sam posegnuo prema njegovoj ruci i pljesnuo” prepričao je bivši igrač bejzbola Dusty Baker historijski trenutak koji se desio na jednoj utakmici 2. Rujna 1977. godine.

“Moonwalk” nije izmislio Michael Jackson

Jedan od najpopularnijih plesnih pokreta, koji se gotovo u 99 posto slučajeva povezuje s umrlim kraljem popa Michaelom Jacksonom, prvi je otplesao Bill Bailey.

Teoriju Velikog praska prvi je predstavio svećenik

Katolički svećenik iz Belgije Georges Lemaitre tvorac je teorije da je cjelokupna materija prvenstveno bila koncentrirana na jednom mjestu nakon čega se proširila. To je ujedno teorija Velikog praska.

Rubikova kocka nije zamišljena kao igračka

Iako je široko rasprostranjeno mišljenje da je kocka služila Ernu Rubiku da svojim studentima bolje objasni 3D objekte, istina je zapravo nešto drugačija. Svrha Rubikove kocke bila je u razumijevanju strukturalnih problema, tj. pomagala je u shvaćanju kako pomjeriti određene dijelove cjeline, a da se cjelina ne raspadne. Sam Rubik nije niti shvatio da je stvorio igračku dok nije prvi put pomiješao boje i pokušao je nanovo složiti, piše BuzzFeed.

Prijatelj vašeg uspjeha