Odgojite samopouzdano dijete pomoću ovih osam istina

Slika koju dijete ima o sebi najvećim dijelom oblikovana je načinom na koji se vi kao roditelji ponašate prema njima; kako ih volite, kritizirate ili vrednujete.

Kako dijete  vidi samo sebe utjecat će na svaki apsket njegova života: od edukacije do odnosa prema sebi, prijateljima, auteritetu i ljubavnim partnerima. Ljubav koju dobije od svojih roditelja, dijete će kasnije reflektirati svijetu i okolini, ali i prema samome sebi kao odrasloj osobi.

Donosimo vam osam istina u koje svako dijete mora povjerovati, a vi mu kao roditelj u tome trebate pomoći:

1. Svako dijete mora vjerovati da je nevjerojatno.

Djeca moraju vjerovati da su nevjerojatna samo zato što postoje. Ne moraju raditi ništa drugo, nego postojati takva kakva jesu. Zaslužuju biti voljena i pažena te uvjerena u svoju veličinu, ali na zdrav i duhovan, a ne materijalistički način.

2. Svako dijete mora vjerovati da je značajno.

Kada volimo i poštujemo svoju djecu, ona uče da su značajna i da vrijede. Uključite ih u svoj život i donošenje odluka. Omogućite ima da se osjećaju potrebno te im pokažite da je njihovo mišljenje i osjećanje vrijedno vaše pažnje.

3. Svako dijete mora vjerovati da je pametno.

Kada odgajamo djecu, moramo ih odgojiti tako da se pouzdaju u svoju inteligenciju i da na njoj rade cijeli život. Koristite svaku priliku da im kroz njihove aktivnosti pokažete da su pametna, kako bi kasnije vjerovala u sebe. Učite s njima kad god stignete.

4. Svako dijete mora vjerovati da je lijepo.

Svatko je lijep na svoj način. Odgajajte djecu tako da njeguju svoju unutarnju ljepotu te da se osjećaju dobro iznutra, ne da gledaju samo na vanjštinu. Budu li imali svijest o tome, lakše će se nositi sa životnim izazovima.

5. Svako dijete mora vjerovati da je posebno.

Uvjerite svoju djecu da su posebna i različita od bilo koga na ovome svijetu, jer to je istina. Volite ih i pomozite im da sami sebi osvijeste svoje posebnosti koje ih razlikuju od ostalih; pjegice na nosu ili odličan smisao za humor – neka bude uvijek pod svjetlima reflektora.

6. Svako dijete mora vjerovati da je sposobno.

Kada djecu naučimo da su sposobna, osposobljavamo ih da se suprotstave svijetu i da budu uporan u onome što žele. Ako vi kao roditelji vjerujete u njihove sposobnosti, odgojit ćete ih tako da i oni sami vjeruju u sebe.

7. Svako dijete mora vjerovati da je snažno!

Djecu trebalo učiti da im ništa ne stoji na putu osim njih samih. Da u sebi posjeduju snagu koja proizlazi iz svih gore spomenutih istina i da je ono samo kao osoba svoj najbolji, ili najgori prijatelj.

8. Svako dijete mora vjerovati da je voljeno!

Djeca uče kako voljeti sebe prema istom principu kako ih vole njihovi roditelji. Postavite si pitanje; volite li ih nježno, snažno, ovisnički ili slobodno? Uvjetujete li svoju ljubav ili ih volite bez obzra na sve?

Izvor: Gloria

Prijatelj vašeg uspjeha