Randy Pausch

“Imam jedan tehnički problem. Iako se uglavnom mogu pohvaliti izvrsnom fizičkom kondicijom ja imam deset tumora na jetri i ostaje mi tek nekoliko mjeseci života. Otac sam troje djece i oženjen ženom svojih snova. Mogao bih osjećati sućut prema samom sebi, ali mislim da to ne bi ni meni ni njima donijelo nikakva dobra.”

Kao što kaže u samom uvodu knjige Randy je teško bolestan i želi vrijeme koje mu je preostalo provesti uz obitelj. Ima troje, još malene, djece s kojima uskoro više neće biti i on želi sve što smatra vrijednim ostaviti djeci napisano u knjizi i u obliku predavanja. Kako on kaže da je glazbenik napisao bi skladbu, ali nije pa svojoj djeci ostavlja svoje Posljednje predavanje, jer on je ipak predavač. Za vrijeme vožnji bicikla za koje se on voli našalit pa kaže da su bitne za njegovo zdravlje, on razgovara sa Jeffreyjem Zaslowom koji njegove riječi zapisuje, pretvara u priče i naposljetku objavljuje u knjigu koju Randy ostavlja djeci.

Zna da knjiga i predavanje nisu zamjena za živog roditelja, ali kaže planiranje ne znači nalaženje najboljih solucija, vec traženje najboljeg učinka u sklopu ograničenih resursa. U knjizi i predavanju govori o svom životu, o ženi, djeci, roditeljima, životnim vrijednostima i snovima. Dječje snove jako naglašava i potiče te kaže da ih svatko treba imati te citira Walta Disneya koji je rekao: ,,Ako nesto možeš sanjati to možeš i učiniti.” Također kaže da djeci treba dopustiti da šaraju po zidovima, jer to potiče njihovu kreativnost. Neki od njegovih dječačkih snova bili su i doći u bestežinsko stanje, igrati u Nacionalnoj ligi, napisati tekst za Svjetsku enciklopediju i postati Disneyev imagineer. Ostvarili su mu se svi osim igranja u Nacionalnoj ligi. Upravo nam to pokazuje da u snove trebamo vjerovati i ostvariti će se. Knjiga se sastoji od 61 priče u kojima Randy zapravo prepričava život i pokazuje te dokazuje životne vrijednosti. On je sretan čovjek i uvijek je to znao. Nikada nije zaboravio biti zahvalan.

Jedna njegova rečenica stvarno pogađa u srce i dokazuje koliko je on zapravo jednostavan u svojoj mudrosti. Ta rečenica glasi : ,, Nije važno koliko snažno udaraš već uspijevaš li se i dalje kretati dok tebe udaraju.” Randy je umro 25. srpnja 2008. godine. Za kraj evo Vam samo jedna Randyjeva životna: ,,Ne možemo promijeniti karte koje smo dobili već samo odlučiti kako ćemo igrati.”

Prijatelj vašeg uspjeha