Životne mudrosti španjolskog jezuita

UPOZNAJTE SVOJE NAJBOLJE STRANE

Njegujete svoj izvanredan dar, ali ne zanemarujte i druge. Svaki bi čovjek mogao dosegnuti vrh samo kada bi znao u čemu se ističe.

NE BUDITE ZAMORNI

Kratkoća je ugodna i laskava, a i više postižete. Dobre stvari, ako su kratke, dvostruko su dobre. Loše, ako su kratke, nisu toliko loše. Dobro rečeno je brzo rečeno.

NE GOVORITE O SEBI

Ne smijete ni hvaliti sebe, što je taština, ni kritizirati, što je podcjenjivanje. Pokažite pomanjkanje dobrog prosuđivanja i postat ćete smetnja drugima.

NASTAVITE I DO POBJEDE

Neki ljudi čine sve da započnu, a ništa da dovrše. Prevrtljivi karakteri počnu, ali ne ustraju. To pokazuje njihovu nepostojanost ili nepromišljen pokušaj da se posjeduje nemoguće. Ono što je vrijedno činiti, vrijedno je i završiti. Ako nije vrijedno završavanja, zašto uopće započinjati?

POVUCITE SE DOK STE NA VRHUNCU

Nije bitno da vam plješću kad ulazite, već da im nedostajete kad odlazite.

DRUŽITE SE S ONIMA OD KOJIH MOŽETE UČITI

Svoje učitelje učinite prijateljima i kombinirajte korisnost učenja s uživanjem u razgovorima. Uživajte u društvu inteligentnih ljudi. Ono što kažete bit će nagrađeno pljeskom, ono što čujete – učenjem.

MUDAR UČINI ODMAH ONO ŠTO BUDALE UČINE POSLIJE

Samo je jedan način da se vidi svjetlo – što je moguće prije. Inače ćete morati iz nužnosti činiti ono što ste mogli s ugodom. Mudar odmah ocijeni ono što se mora učiniti prije ili poslije, i čini to s veseljem, povećavajući svoju reputaciju.

NIKAD SE NE ŽALITE

Pritužbe će vas uvijek diskreditirati. Prije no samilost, one izazivaju drskost i ohrabruju druge da se ponašaju kao oni na koje se žalimo. Bolje je hvaliti druge kako bi vam bili još skloniji.

NE ŽIVITE U ŽURBI

Ako znate kako organizirati stvari, znat ćete i kako u njima uživati. Mnogi žele za jedan dan progutati ono što bi tijekom cijelog života jedva mogli probaviti. Pokažite umjerenost, pa nećete dospjeti na zao glas. Brzo djelujte, polako uživajte.

NIKAD NE PRETJERUJTE

Superlativi vrijeđaju istinu i bacaju sumnju na vašu sposobnost prosuđivanja. Ne ističite se svakodnevno jer ćete prestati iznenađivati ljude. Uvijek u pričuvi imajte još nešto. Osoba koja ne pokazuje sve, svakog dana podržava očekivanja i nitko nikad ne otkrije granice njezine nadarenosti.

Autor nepoznat

Prijatelj vašeg uspjeha