5 pitanja koja treba svakog dana postaviti sebi

Život je pun malih pitanja: što obući, što spremiti za ručak i slično. Problem je u tome što većina ljudi ne zastane i ne proba odgovoriti na velika pitanja, ona suštinska pitanja koja mogu  promijeniti naš život. Odvojite svakog dana vremena da odgovorite sami sebi na sljedeća pitanja.

Svakog dana odvojite nekoliko minuta da razmislite o sebi i svom životu

1) KOLIKO SAM DANAS SRETNA NA LJESTVICI OD 1 DO 10?

Uzmite u obzir sve segmente života kada razmišljate o odgovoru na ovo pitanje. Kojigod da je broj, najvažnije je da budete iskreni prema sebi, jer samo tako ćete znati što treba uraditi da poboljšate ocijenu.

2) KAKAV ŽIVOT ŽELITE VODITI?

Zamislite kako želite da vam izgleda život deset godina od danas. Da li ste trenutno zadovoljni svojim životom i želite li da takav bude i za 10 godina? Da li ste zadovoljni poslom, vezom, zdravljem? Zamislite kakav život bi vam bio idealan. Koliko se razlikuje od trenutnog?

3) ŠTO ZA MENE ZNAČI USPJEH?

Nekim ljudima je uspjeh da postanu stručnjaci iz neke oblasti. Drugima je uspjeh sretna i zdrava obitelj. Šta za vas znači uspjeh? Budite iskreni prilikom odgovaranja na ovo pitanje i nemojte se ugledati na druge.

4) ŠTO ME ČINI SRETNIM?

Da li volite da pišete, da čitate, da predajete, da pjevate, da pomažete drugima ili da igrate? Ustrajte u onome što vam pričinjava zadovoljstvo i čini vas sretnim.

5) ŠTO MOGU URADITI U SLJEDEĆE DVIJE NEDJELJE DA UNESEM VIŠE ZADOVOLJSTVA, STRASTI I SVRHE U SVOJ ŽIVOT?

Sva gornja pitanja su važna, ali ako ne poduzmete nešto konkretno, niste ništa uradili. Počnite od malih stvari. Otputujte negdje za vikend, češće se viđajte sa prijateljima ili radite nešto drugo što vas čini sretnim i zadovoljnim.

Odgovori su u nama samima. Mi imamo sve što nam je potrebno da stvorimo život kakav želimo, samo treba da znamo odakle da počnemo i treba da budemo strpljivi, jer ništa ne može da se promijeni preko noći.

Izvor: Telegraf.rs/HuffingtonPost

Prijatelj vašeg uspjeha