Kako podići karijeru na višu razinu – 1.dio

Robin Sharma  napisao je kratke savjete kako da karijeru i život podignete na viši nivo. Poslje ispirativnog susreta sa jednim od najmoćnijih biznismena i četvrtim najbogatijim čovjekom u Engleskoj, Richardom Bransonom, sažeo je dojmove do kojih su došli razgovorom i objedinio ih u 10 savjeta, za koje garantira da daju sjajne rezultate.

1. Poučljivost je bitna.

Richard Branson je neizostavno poučljiv. Spomenuo je da kada je bio dijete, ako bi kritizirao nekoga, majka bi ga kod kuće postavila ispred ogledala i rekla: “Ono što vidimo u drugima je u stvari ono što vidimo u sebi. Zato pogledaj u ogledalo”. To ga je naučilo ključnim liderskim osobinama, da traži u ljudima najbolje i ohrabruje njihove vještine i talente.

2. Budite nezavisni.

Kada je Richard imao samo četiri godine, njegova majka je zaustavila auto i uputila ga da sam pronađe put do kuće, kilometrima udaljene. Sa 12 godina majka ga je poslala da biciklom posjeti rođake udaljene preko 150 km. Istakao je kako su je ovo bila vrijedna iskustva iz djetinjstva koje je njegova majka prepoznala kao način da mu podigne samopouzdanje i izgradi nepobjedivu unutrašnju snagu koja mu je poslužila kasnije kao poduzetniku.

3. Pusti sve – samo uradi!

Ono što čini veliku kompaniju (i uspješan život) nije toliko inspirativna ideja koliko neumorno i besprijekorno izvršenje velike ideje. Kao što je Edison jednom rekao : “Genije je 1% inspiracija, a 99% znoj”. Richard ne krije da veliki dio njegovog uspjeha dolazi iz njegove filozofije koja je zanemarivala sve koji su mu govorili da je njegov san nemoguć.(Zapamtite: nemoguće je samo ako ne pokušate). On je čovjek sa ogromnom strasti prema akciji. I ta strast ga vodi ka ostavrenju cilja.

Robin Sharma, Izvor: www.valentinkuleto.com

Prijatelj vašeg uspjeha