Mali uspjesi – velika životna škola

Često svoj život opisujemo kao niz neuspjeha. Kada razgovaramo s drugima onda često znamo iznositi stvari koje nam nisu pošle od ruke ili stvari u kojima smo doživjeli neki poraz. No problem uopće nije u tim porazima već je problem u tome što nemamo oči za uspjehe.

Doista je istinita činjenica da svatko od nas u svom životu ima mnogo više uspjeha nego neuspjeha, ali se boji o njima govoriti. Najveći uzrok toga problema je ljestvica uspjeha koju smo postavili veoma visoko te mnoge stvari iz svoga života koje su doista lijepe i vrijedne ne smatramo uspjehom. Mnoga postignuća koja smo učinili protekloga tjedna, mjeseca i godine kao da su nešto samo po sebi ra­zumljivo.

Poznajem djevojku koja uspjehom smatra svakoga dana ustati iz kreveta i prošetati po svome dvorištu. Doista ona zbog svoje bolesti i ne očekuje mnogo više ali se tom uspjehu tako silno raduje. Koliki od nas bi mogli nabro­jati stotine stvari koje su u mogućnosti učiniti ali nemaju hrabrosti i volje da to priznaju uspjehom. Stoga je put do velikih uspjeha popločan priznanjima malih svakodnevnih uspjeha, uspjeha koji neće ući u neke knjige i anale ali us­pjeha koji će biti naši koraci prema našim velikim ciljevima. Neka ti mali uspjesi budu poput kamenčića u velikom mo­zaiku. Što budu razlonolikiji bit će interesnatniji. Ako vam je teško to priznati pred drugima priznajte prvo sami sebi i kada se jednom oslobodite shvaćanja da su uspjesi samo čudnovata postignuća vidjet ćete kako će se vaš život početi stubokom mijenjati.

Vjerujem da svaki čovjek koliko god mislio loše o sebi može nabrojiti mnogo pozitivnih stvari koje krase njegov život. Možda je krivnja za to u našem mentalitetu koji hvali samo gigantska postignuća i one koji postižu vrhunske re­zultate. U isto vrijem dio krivnje snosi i naša natjecateljska kultura u kojoj je važnije biti bolji od drugoga i postizati veće rezultate.

Potraga za malim uspjesima je potraga za sitnicama u našim životima, sitnicama koje su zapravo velike stvari. Zamislite svoj život bez postignuća u tim svakodnevnim sit­nicama. Kakav bi on bio? Kako bi tek onda govorili o svom životu? U ljudskim odnosima sitnice su zapravo najveće stvari a u ljudskom životu odnosi su bit svega. Jednom kada promijenimo svoje gledište na stvari shvatit ćemo što zapravo znači riječ uspjeh. Kada iz perspektive savjes­ti počnemo promatrati svoj život onda će se uspjeh redati za uspjehom. Nećemo više postavljati letvice na nedostižna mjesta, već ćemo svaki svoj pomak smatrati uspjehom i to držati najvećom životnom školom.

Mario Žuvela: izvadak iz knjige Tragovima uspjeha. Sve naše knjige možete pronaći OVDJE

Prijatelj vašeg uspjeha