Način rješavanja problema je teška i vrijedna škola za djecu!

Život donosi probleme, ali ako su roditelji smireni i pronalaze načine da riješe tešku situaciju u kojoj su se našli, dijete ima prigodu naučiti neprocjenjivu lekciju.

Poplave koje odnose sve što je obitelj stekla, ovrhe koje godinama opterećuju obitelji i remete, ako ne i posve onemogućuju, normalan obiteljski život, gubitak posla, propast obiteljske tvrtke sve su to okolnosti s kojima se ovih dana nose mnogi ljudi oko nas. Brige mogu katkad tako zaokupiti i zakloniti vidike da mališane, s kojima su roditelji prije provodili mnogo vremena, počnu uzimati zdravo za gotovo i nemaju više vremena za njih, niti novca za njihove želje. Oni međutim vide iz ponašanja svojih roditelja da nešto nije u redu, ali za razliku od odraslih koji, unatoč brigama, djeluju u svijetu odraslih, mlađoj je djeci svijet nepoznato mjesto i svaka promjena izaziva strah, pogotovu ona koja čini da su njegovi roditelji zabrinuti, šutljivi i potišteni.

Koje informacije trebamo maloj djeci zatajiti? Kako to uopće odvagnuti i kako prepričati djeci što se događa oko nas? Ono što nikako ne bi trebali učiniti ni jedni roditelji jest gurnuti dijete u stranu i isključiti ga iz onoga što se događa pod izlikom da je još premalo da razumije te stvari. Uvijek prikupite energiju i nađite riječi koje će dijete razumjeti, koje će mu objasniti promjene koje primjećuje i koje će ga umiriti.

– Važno je da roditelji djetetu približe situaciju na njemu prilagođen način s obzirom na dob. Ako je riječ o mlađem djetetu, može mu se ukratko objasniti da se roditelji brinu zbog novčića i da razmišljaju o načinima kako riješiti taj problem. Na to se onda mogu nadovezati i pojasniti djetetu da zbog problema koji imaju, nemaju trenutačno novca za njegove želje – napominje Tatjana Gjurković, magistra psihologije, specijalizantica transakcijske analize i registrirana terapeutkinja igrom.

Kako bi pojašnjenje djetetu doista donijelo kakvo-takvo olakšanje, važan je i način na koji ćete razgovarati s mališanima jer će više iščitati iz vašeg držanja i tona nego iz riječi.  Ono što definitivno treba izbjegavati vikanje je i potreba da se nešto viđeno odmah glasno i strastveno prokomentira, popraćeno uzbuđenjem i uznemirenošću. Kada nas djeca vide u takvim stanjima, neće razumjeti što se događa i zašto su mama ili tata ljutiti te bi to u njima moglo produbiti strah i nesigurnost.

Poštedite u takvim razdobljima djecu uznemirujućih sadržaja poput vijesti, igrajte s  njime vedre društvene igre i, općenito, pojačajte aktivnosti koje dijete voli.  Tako provedeno vrijeme godit će i roditeljima i djeci te olakšati nošenje s teškoćama u kojima se obitelj našla. Dok će se manja djeca osloniti na roditeljsko objašnjenje, stariji će htjeti znati više. Ma koje dobi bili, objašnjavajte im ono što vas pitaju i neka to vodi razgovor. Iz loših se okolnosti može izvući nešto dobro ako naglasite da se svaka loša situacija može riješiti.

Možete podijeliti neke svoje osjećaje s djecom, ali one koji ih neće opteretiti. Gledanje roditelja koji se dobro nose s kriznom situacijom može biti neprocjenjiva životna škola.  Razgovarajte s njima o osjećajima koji im se javljaju i recite da je u redu tako se osjećati. Nemojte ih previše opteretiti, ne nazivajte ih sebičnima i ne zahtijevajte od njih nešto za što su premali,  zajedno dogovorite kako prebroditi teško razdoblje.

– Ako su roditelji sami smireni te ako doista pronalaze načine kako riješiti problem te kako da iz te situacije nauče kako se isto ne bi ponovilo, tada dijete ima prigodu naučiti kako život donosi probleme, ali i da se ti problem mogu smireno i  racionalno riješiti – savjetuje naša sugovornica iz psihološkog centra Proventus.

Snježana Babić Višnjić, Izvor: SuperMila

Prijatelj vašeg uspjeha