Navike koje odbijaju prijatelje

Kašnjenje

Uvijek kasnite. Osobi koje vas čeka poručujete: „Ne poštujem te, tvoje mi vrijeme nije važno.“. Osobu kojoj kasnite podcjenjujete, a sebe istovremeno precjenjujete. Biste li vi sami tolerirali suprotnu situaciju? Kome?
Koliko dugo? Ukoliko ste okorijeli kasnitelj svakako se morate bolje organizirati. Nije riječ o genetskom ustroju već samo o lošoj navici. Rokovnik u ruke i bilježite!
Ne obećavajte ono što ne možete ispuniti.

Stalni umor ili prezaposlenost

Što god da vas netko zamoli, dobije odbijenicu bilo zbog vaše legendarne prezaposlenosti, bilo zbog umora. Činjenica je da današnji tempo života nikome ne ostavlja ‘višak’ vremena, ali učiniti tu i tamo kakvu uslugu i pokazati na taj način da vam je stalo, ne bi smio biti problem. Bilo da se radi o prijateljima, bračnom partneru ili djetetu, tijekom dana trebali biste učiniti nešto za nekoga ili nekomu.

Odgađanje/zavaravanje

Neprestano ogađate. Vaša najčešća reakcija na nečiju zamolbu je ‘kasnije’, ‘sutra’, ‘sada nemam vremena’. Sutra i kasnije opet ćete bez problema reći to isto. Odgađanje je vrlo iritantna navika. Neozbiljno je i podcjenjuje osobu koja vas je nešto zamolila. Radije budite iskreni i recite da vam se ne da, da biste radije učinili nešto drugo… Recite istinu.

Prebacivanje krivnje

Onaj tko neprestano ukazuje prstom na druge, zapravo ukazuje na sebe (jedan prst okrenut je prema drugome, četiri prsta prema vama). Problemima i razočarenjima u životu najviše doprinosimo sami. Okrivljavanje drugih samo je nespremnost suočavanja sa sobom, priznanje da ne kontroliramo svoj život.

Škrtost

Ovdje govorimo o škrtosti koja se manifestira kroz materijalne stvari, o škrtosti osobe koja gotovo nikada ili vrlo rijetko nekoga počasti (npr. plati kavu), podijeli nešto (npr. užinu) ili ugosti nekoga (pozove na objed ili na druženje. Još je gore ako je osoba škrta, a ne libi se biti počašćena, ugošćena ili pozvana.

Negativni stavovi

Osobe opterećene negativnim pojavama u društvu, osobe koje se neprestano žale na nešto ili na nekoga naporne su, dosadne i šire lošu energiju oko sebe. Druženje s takvim osobama djeluje poput depresiva.

Sveznanje

Prijatelj vam priča o nečemu, a vi ga prekidate u pola izlaganja i upadate sa svojim mišljenjem…
Vi ste prava sveznalica. Sve znate bolje od drugih. Stručnjak ste i za politiku i za medicinu i za odgoj i za atomsku fiziku i za nuklearnu biologiju. Naravno da niste, a to i nije važno. Dopustiti drugome da izgovori što je htio (po mogućnosti bez prekidanja) stvar je kulture i pristojnosti.

Slušanje

Činjenica je da većina ljudi radije govori nego sluša druge dok govore. Ipak, treba slušati. I treba čuti. Svatko voli biti u društvu dobroga slušača, i obratno, nitko ne voli biti u društvu osobe koja bi samo pričala i ne želi slušati.

Izvor: Praktičan život

Prijatelj vašeg uspjeha