NAVIKE POBJEDNIKA – 1.DIO

1. Čak i kada su sumnjali, nisu gubili nadu

Svi imamo trenutke nedoumica i sumnje. I nahrabriji među nama nekad posustanu i zapitaju se da li će im se san ikada ostvariti. Jedina stvar koja odvaja najuspješnije u društvu od onih koji nikada ne dosegnu svoj puni potencijal jeste nesalomljivo uvjerenje da je ono što rade ispravno.

Čak i kad se kolebaju, trude se ovoga osjećaja brzo osloboditi, dok drugi dopuštaju da ih vlastita sumnja nagriza, dok konačno ne odustanu. Imati trenutke sumnje i kolebanja je normalno, samo joj ne dopustite da vas savlada.

2. Oni su ustrajali dok drugi nisu

„Ja sam najbolji, rekao sam to i prije nego što sam znao da jesam“  – Muhammad Ali

Kako čovjek koji je odustao od svoga sna može znati koliko bi mu trebalo da ga ostvari?  To nitko od nas ne može unaprijed da zna. Možda bi uspio već sutra, možda za deset godina.

Ono što čini razliku između “velikih” ljudi o kojima čitamo u povijesnim knjigama, od onih za koje nikada nismo čuli, je činjenica da nikada nisu odustajali. Odustajanje nije bilo moguće. Zaustavljali su se tek po ostvarenju svoje misije. A i tada, sebi su postavljali nove ciljeve. Možete se prilagođavati, mijenjati, ali odustajati – nikada!

3. Uspješni pojedinci neprestano uče

 „Obrazovanje je najjače oružje koje možete koristiti da mijenjate svijet“ – Nelson Mendela

Svaki uspješni pojedinac je zasigurno proveo sate i sate čitajući i proučavajući literaturu i materijale vezane za posao ili disciplinu  kojim se bavio. Istražujte neprestano o onome što vas zanima, da biste stekli viši nivo znanja i bolji uvid u samu oblast. Prije svega drugog, morate biti studenti.

Jasna P. Subašić

Prijatelj vašeg uspjeha