NAVIKE POBJEDNIKA – 2.DIO

 

1. Nisu izmišljali izgovore!

Svi u sebi imamo dva glasa. Jedan nam govori da trebamo naporno raditi, da se fokusiramo na zadatak i završimo ga prije nego li pređemo na drugi. Onaj drugi glas nam govori da je vrijeme za pauzu, za TV, Facebook ili bilo koji drugi site koji nas zabavlja.

Nelson Mendela je svoje zatočeništvo mogao iskoristiti kao izgovor da bude srdit i bijesan, ali umjesto toga ovaj nemili događaj za njega je bio prilika da uči, razvija se i kasnije, oslobodi druge!

Obratite pažnju na vlastite izgovore. Pokušajte razumjeti zašto se javljaju i potom smislite kako da ih iskoristite za kreiranje nečega dobrog.

2. Na njihovom putu, važne su bile i druge osobe

Materijalne stvari mogu biti donekle motivacija, mogu predstavljati čak i nagradu za pojedinca, ali ne mogu biti glavni motivator. Najuspješniji pojedinci su oni koji su postizali pozitivne promjene u životima drugih ljudi, ne samo u svojem.

3. Čvrsto slijeđenje vlastitih principa

Razlika između velikana u povijesti čovječanstva i nas je u tome što su imali principe od kojih nisu odustajali nikad i ni pod kojim uvijetima. Koji su vaši principi? Svi bismo ih trebali imati i živjeti prema njima. Identificirajte ih, te dopustite da vas vode kroz teška vremena, ali i onda kada stvari za vas ne mogu biti bolje nego što jesu. Oni se ne bi smjeli mijenjati, kao ni vi sami.

Jasna P. Subašić

Prijatelj vašeg uspjeha