Nikada ne odustajte!

Oksfordsko sveučilište pozvalo je Winstona Churchilla da održi govor na dodelji diploma budućim diplomatima. Dok se približavao bini, cijela dvorana je ustala i gromoglasno ga pozdravila. Prepoznatljivim govorom tijela umirio je prisutne i samouvjereno stao ispred njih. Churchill je gledao u publiku punu iščekivanja te izgovorio samo jednu rečenicu: “Nikad ne odustajte!”Prošlo je nekoliko sekundi prije nego što je ponovio isto: “Nikad ne odustajte!” Iako je publika očekivala još riječi njegov govor je bio završen.

Živimo u vremenu brzog odustajanja. Ako stalno upadate u iste nevolje ili bivate odbijani iz uvijek istih razloga, znači da ponav­ljate istu lekciju. Morate se zapitati u čemu je problem. Sjetite se filma ‘Beskonačan dan’ u kojem se Bill Murray neprestano budio u istom danu, sve dok nije naučio sve lekcije koje je trebao naučiti. Za razliku od stvarnosti on se mogao igrati metode pokušaja i pogrešaka ne gubeći vrijeme. Počnite stoga i vi učiti iz života i svih situacija koje vam se događaju. To je jedini način da idete naprijed, u protivnom će se zasigrno prije ili kasnije dogoditi odustajanje.

Richard Bach je jednom rekao: Sićušna promjena danas dovo­di nas do dramatično različitog sutra. Što to znači? Winston Churchill se tri godine mučio da se provuče kroz osmi razred osnovne škole jer mu je učenje engleskog jezika teško padalo. No taj čovjek 1953. go­dine dobio je Nobelovu nagradu za književnost zahvaljujući knjigama u kojima je opisao modernu englesku i svjetsku povijest. Isti čovjek 2002. godine izabran je za najvećeg Britanca u povijesti u anketi 100 najvećih Britanaca. Što je razlog njegovog uspjeha? O tome nam na­jbolje govori sljedeća anegdota.

Poznato Oksfordsko sveučilište pozvalo ga je da održi govor na dodelji diploma budućim diplomatama. Dok se približavao bini, cijela dvorana je ustala i gromoglasno ga pozdravila. Prepoznatljivim govorom tijela umirio je prisutne i samouvjereno stao ispred njih. Churchill je gledao u publiku punu iščekivanja te izgovorio samo jednu rečenicu: “Nikad ne odustajte!”Prošlo je nekoliko sekundi prije nego što je ponovio isto: “Nikad ne odustajte!” Iako je publika očekivala još riječi njegov govor je bio završen.

Kako ste se osjećali kada ste pali na ispitu? Kako ste se osjećali kada vas je napustilo vaš prijatelj? Kako ste se osjećali kada je vaš glavni projekt propao? Reći ćete shrvano i obeshrabreno. Što ste radili iza toga? Jeste li se povukli u samoću i pokušali zacijeliti svoju tugu? Jeli vas to iskustvo zaustavilo na putu kojim ste krenuli?

Često nas naime neki nenadani negativni događaj potpuno promijeni. Udar koji dobijemo izbaci nas iz ringa i povlačimo se, počinjemo živjeti život u ofenzivi i bijegu. I što iza toga ostaje? Široko more poraza i razočarenja.

O koliko god podjela pričali na svijetu postoji samo jedna pod­jela ljudi: oni koji idu dalje, i oni koji odustaju. Svaki čovjek se brzo umori kada ne vidi rezultate u poslu koji obavlja, te ako na svom putu naiđe na zapreke to mu postane dodatni razlog da odustane. Razlika između uspješnih i neuspješnih samo je u jednom segmentu: oni ne odustaju. Nemojte ni vi! Zato se nemojte miriti sa situaci­jom u kojoj se nađete kao gubitnik već tražite njene pozitivne strane, pokažite svoju unutarnju snagu i živite drugačiji život. Samo to vas može odvesti u budućnost kakvu želite. Michael Phelps je to najbolje rekao: Bit će prepreka. Bit će sumnjičavih. Bit će grešaka. Ali sa na­pornim radom- ne postoje granice!”

Završimo primjerom jednog američkog predsjednika. Poznato je kako je Abraham Lincon u životu preživio jedan neuspjeh nakon drugoga. 1833. godine imao je živčani slom. Kad se kandidirao za glasnogo­vornika 1938. godine izgubio je. 1848. godine je izgubio renominaciju za Kongres, a 1854. se nije uspio probiti u Senat. No neuspjesi ga nisu zaustavili od nastojanja. Dvije godine kasnije izgubio je nominaciju za potpredsjednika i ponovno izbačen iz Senata, no na kraju je 1860. godine izabran za predsjednika i bio jedan od najpoznatijih predsjednika SAD-a.

Mario Žuvela: izvadak iz knjige Uspjeh i smisao. Sve naše knjige možete pronaći OVDJE.

Prijatelj vašeg uspjeha