Oblikovanje i svladavanje sebe

Biti svoj znači moći svoj život svjesno voditi. Oblikovanje sebe zahtijeva raspolaganje sobom, dobivanje moći nad sobom. Moć predstavlja mogućnost i akt utjecaja na nešto ili nekoga, na nečije ponašanje ili odnose, na sebe samog.

Pomoću uvježbavanja i navikavanja čovjek stvara naviku a ona pouzdanost. U praksi ljudi se ponašaju nepredvidljivo, drukčije nego što je u teoriji zamišljeno. Samo ako je čovjek održao unutarnju čvrstoću, samosvladavanje i moć nad sobom, može se očekivati održavanje umjerenosti i prema van. Moć u sebi sadrži i iskušenje neumjerenosti. Moć ima na sebi nešto opojno, čemu je teško odoljeti. Kada se jednom čovjek domogne moći, ne može se od nje odvojiti. Povratak u zatvorsku ćeliju života bez širine moći izgleda mu jednako smrti.

Oblikovanje sebe uz pomoć iskustva i refleksije zadaća je svakog čovjeka. Rad na sebi u suočavanju s drugima, u obraćanju njima ili u življenju za njih teži prema svojoj unutarnjoj povezanosti, čvrstini, integriranosti. Svoj identitet je pitanje interpretacije i unutarnje definicije svoje osobnosti. To znači razumjeti se sam sa sobom i utvrditi tko ili što je ili bi trebao biti. To znači »sebe definirati«. Oblikovanje sebe događa se određivanjem svoje jezgre.

Unutarnji integritet pogoduje nastajanju vanjskog, prema drugima usmjerenog integriteta. Ako je čovjek u stanju svjesno postupati sa sobom, zna oblikovati i postupak s drugima i odlikuje se ljubaznošću. Takav je spreman za razumijevanje i kompromise, za prihvaćanje suprotnosti, za popuštanje gdje god je to moguće, za odricanje od želje detaljno objasniti sve razlike. To daje prioritet razvoju zajedničkog života.

Oblikovanje i svladavanje sebe, dakle, cilj je brige i rada na sebi. To je preduvjet kvalitete čovjekove brige i rada s drugima. Odnosi s drugima rezultat su svojih odnosa sa sobom, a to znači svoje brige o sebi i rada na sebi. Ne može nesretan čovjek druge usrećivati, neraspoložen druge raspoložiti, bez smiješka na svojim usnama druge razveseliti, bez mira u sebi druge smiriti. Čovjekovi odnosi rezultat su onoga što se događa u njemu, a to ovisi koliko se brine za sebe i radi na sebi. Nitko ne može dati drugome ono čega i sam nema. Voljeti drugoga pretpostavlja voljeti i sebe.

Pavao Brajša

Prijatelj vašeg uspjeha