Pet jezika ljubavi: Kvalitetno provedeno vrijeme

Ljubavni jezik broj tri: KVALITETNO VRIJEME

Kvalitetno vrijeme znači nekome pružiti svoju nepodijeljenu pažnju. To nije vrijeme koje provedete sjedeći zajedno na kauču gledajući televizijski program. To je sjediti zajedno na kauču s isključenim televizorom, gledajući jedno dugo, razgovarajući – pružajući jedno drugome nepodijeljenu pozornost. To znači otići u šetnju, samo vas dvoje, ili izići na objed, gledati jedno drugo i razgovarati. Kvalitetan razgovor odnosi se na ono što čujemo, a ne na ono što govorimo.

Primjer: “Patrick mi je rekao: Dr. Chapman, ja sam prava budala. Sedamnaest sam godina u braku a moja me je supruga napustila. Sad shvaćam kakva sam budala bio.”
“Zbog čega ste budala?”
“Supruga bi se vratila kući s posla i pričala mi o problemima koji se javljaju u njezinu uredu. Slušao bih je i rekao joj što bi, prema mome mišljenju, trebala učiniti. Uvijek sam joj davao savjete. Sljedećeg dana bi se vratila kući i počela mi pričati o istim problemima. Ponovno bih je upitao je li učinila ono što sam joj savjetovao. Odmahnula bi glavom.
Nakon što bi se priča ponovila tri, četiri puta, razljutio bih se. Kakva budala! Sada znam da mojoj supruzi nije trebao savjet, željela je suosjećaj. Željela je da je saslušam, da joj pružim pažnju, da joj pokažem kako je mogu razumjeti. Tek sada razumijem kako sam je iznevjerio!”

Umjetnost slušanja:

1. Dok suprug priča, gledajte ga u oči.
2. Dok slušate supruga, nemojte istodobno raditi nešto drugo.
3. Pratite osjećaje.
4. Promatrajte jezik tijela.
5. Ne prekidajte.

Osim temeljnog jezika ljubavi koji se sastoji u kvalitetno provedenom vremenu, postoji još jedno narječje koje se naziva KVALITETNE AKTIVNOSTI, a obuhvaća aktivnosti koje zanimaju jednog ili oba supružnika. Naglasak nije na onome što radite, nego na onom zbog čega to činite.

Gary Chapman

Prijatelj vašeg uspjeha