Placido Domingo i José Carreras: Priča iz života kako prihvatiti pomoć od “neprijatelja”!

Planetarno jsu poznata imena trojice tenora – Luciana Pavarottija, Placida Dominga i José Carrerasa. Njih trojica zadivila su svijet svojim briljantnim glasom. No manje je poznata sljedeća priča o Domingu i Carrerasu.

Nadaleko je u svijetu poznat sukob Katalonaca i Madrižana. Tako su se madrižanin Placido Domingo i katalonac José Carreras našli u sukobu. Zbog političkih razloga Carreras i Domingo postali su ljuti neprijatelji, a budući su bili veoma popularni, obojica su u svojim ugovorima napisali da će nastupiti samo ako onaj drugi nije pozvan.

Godine 1987. Carreras se sreo s još većim neprijateljem od svog rivala Placida Dominga, pogodila ga je leukemija. Njegova borba s bolešću bila je jako teška. Uz transplantaciju koštane srži, transfuzije krvi su ga natjerale da jednom mjesečno odlazi u Sjedinjene Američke Države, a nesposobnost za rad i visoki troškovi liječenja potpuno su ga financijski slomili.

Pri kraju svojih financijskih mogućnosti, otkrio je da u Madridu postoji fondacija čija je svrha pomoć bolesnicima od leukemije. Pristupajući joj Carreras je uspio pobijediti svoju opaku bolest i vratiti se pjevanju, a nakon povratka u svijet umjetnosti želio se i priključiti toj fondaciji.

No odjednom je otkrio da je osnivač, najveći ulagač i predsjednik te fondacije bio sam Placido Domingo. Štoviše saznao je da je Domingo osnovao tu fondaciju samo da njemu pomogne u liječenju, ali je želio ostati anoniman kako ga ne bi ponizio zbog prihvaćanja pomoći od “neprijatelja”.

Najdirljiviji trenutak cijele ove situacije bio je njihov susret na koncertu u Madridu. Iznenadivši Dominga prilikom njegovog nastupa, Carreras je prekinuo nastup, ponizno kleknuo na koljena, zamolio ga za oproštaj i javno mu zahvalio. Domingo mu je dao ruku da ustane i jednim srdačnim zagrljajem započelo je veliko prijateljstvo.

U jednom kasnijem intervjuu kada je neki novinar priupitao Dominga zašto je osnovao “Fondaciju Hermosa” i pomogao svom “neprijatelju” i ujedno svom velikom konkurentu, njegov je odgovor bio posve jasan: “Ne možemo si dopustiti da izgubimo takav glas.“

Kada shvatimo da smo svi na istoj strani prestat ćemo se opterećivati tko je prvi, tko ima više, tko je u boljoj poziciji, tko ima veći ugled, tko je uspješniji i shvatiti da svako uspoređivanje i natjecanje oduzima kvalitetu i našem životu.  Kada shvatimo da se sve ono što činimo drugima vraća i nama, shvatit ćemo da bolji život počinje onda kada prigušimo svoj ego i dademo našoj duši da nas vodi u bolju zajedničku budućnost.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha