Pozitivno razmišljanje

Slijede četiri načina koji će vam pomoći razviti rječnik pozitivnog razmišljanja.

1. Da biste opisali kako se osjećate, koristite pozitivne i vedre riječi i rečenice.

Kad vas netko upita: „Kako si danas?“, a vi odgovorite „Umoran sam (boli me glava, volio bih da je subota, ne osjećam se baš najbolje)“, vi zapravo pogoršavate svoje stanje.

Iskušajte sljedeće: zamisao je vrlo jednostavna, no posjeduje golemu moć. Kad vas god netko upita: „Kako ste?“ ili „Kako se danas osjećate?“, odgovorite: „Sjajno, hvala, a vi?“ ili recite „Odlično“, „Dobro“. U svakoj mogućoj prigodi recite da se osjećate sjajno i počet ćete se osjećati sjajno – i vrijedno. Postanite poznati kao osoba koja se uvijek osjeća sjajno. Tako ćete steći prijatelje.

2. Da biste opisali druge ljude, koristite se pozitivnim, vedrim i pohvalnim riječima i rečenicama.

Neka vaše pravilo bude da imate lijepu riječ za sve prijatelje i suradnike. Kad s nekim razgovarate o trećoj osobi koja nije prisutna, svakako je pohvalite lijepim riječima i rečenicama poput: „On je zaista dobar čovjek.“ „Čujem da radi izvanredno dobro.“ Posebno pozorno izbjegavajte sitničave i zajedljive primjedbe. Osoba će prije ili kasnije saznati što ste o njoj rekli, a takvim riječima zapravo smanjujete vlastitu vrijednost.

3. Ohrabrujte druge pozitivnim riječima.

Pohvalite nečiju osobnost kad god vam se za to pruži prilika. Svatko koga poznajete žudi za pohvalom. Svakog dana pronađite osobito lijepu riječ za svojeg supružnika. Primijetite i pohvalite ljude koji rade za vas. Iskrena pohvala je oruđe uspjeha. Koristite ga! Koristite ga neprestano iznova. Pohvalite nečiji izgled, rad, dostignuća ili obitelj.

4. Svoje planove iznosite pozitivnim riječima.

Kad ljudi čuju nešto poput: „Imam dobre vijesti za vas. Pruža nam se velika mogućnost…“, njihovi umovi zablistaju. No, kad čuju nešto poput: „Svidjelo se to nama ili ne, čeka nas velik posao“, oni u svojem umu vide tmurnu, nezanimljivu sliku i ponašaju se u skladu s njom. Obećajte im pobjedu i promatrajte kako će im oči zaiskriti.

Dr. David J. Schwartz

Prijatelj vašeg uspjeha