Ritual uspjeha

slika
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeste li ikada gledali vrhunske sportaše kako se pripremaju za svoj nastup? Čini se kao da svatko od njih ima svoj jedan mali ritual uspjeha, pripremu kojom dolazi do najboljih rezultata. Bilo da se radi o kon­centraciji u obliku pokreta ili razmišljanja duboko uranjaju u neki svoj svijet. Upravo je to razlog ostvarivanja velikih rezultata. Jednako to trebao bi prakticirati svaki čovjek koji želi uspjeh u bilo kojem području.

Jednostavna je činjenica da do uspjeha ne dolazi lako. Per aspera ad astra kaže latinska poslovica. Jeste li razmišljali koji vaši postupci pokreću one najdublje snage u vama? Što je ono što vam daje najveću snagu motivacije? Primjetili ste kolika je oscilacija između vaših najlošijih i najboljih rezultata, a možda i zaključili da nekada to ovisi o onoj vašoj unutarnjoj pripremi.

Svakome je cilj ostvarivati najbolje rezultate stoga bismo prije svega trebali otkriti što pokreće naše najbolje re­zultate. U svoj tjedni i dnevni plan trebali bismo razrađivati te naše unutarnje taktike a to znači biti ih svjesni i prak­ticirati ih prije velikih zadataka. To je naš takozvani “ritual uspjeha”. Nekome to može biti razgovor sa nadahnjujućom osobom, drugome je to ispijanje jutarnje kavice, trećemu je to meditacija i molitva, i tako dalje. Otkrijete stoga što to vaš uspjeh katapultira među one vrhunske rezultate. Jeli to slušanje inspirativne glazbe ili čitanje nadahnjujućih misli? Ritual uspjeha je onaj vaš minimum koji ostvaruje vaš maksimum.

Jednom kada otkrijete što ubrzava vaš motor uspjeha imate mogućnost ostvarivanja vrhunskih rezultata. Upravo je to ona nijansa koja razlikuje pobjednike od gubitnika. Vaš unutarnji motor možda neće pokretati ono što pokreće neke poznate ljude. Vi morate otkriti ono što je svojstveno samo vama. Samo na taj način možete se upisati u knjigu besmrtnih, knjigu onih koji su ostvarili rezultate kojima se cijeli svijet divi. Vaš ritual uspjeha je vaša pobjednička kar­ta. Ukoliko zaigrate na nju, zagranitirana je vaša pobjeda.

Mario Žuvela: izvadak iz knjige Tragovima uspjeha. Sve naše knjige možete pronaći OVDJE.

Prijatelj vašeg uspjeha