Suočite se sa svojim strahom!

Znate li postoji li nešto gore od suočenja sa svojim strahom? Naravno da postoji. Nesuočavanje sa njim. Živjeti cijeli život u bijegu od nečega što vjerovatno i ne predstavlja neku prijetnju. Upravo to su većine naših strahova i većina naših života. Bijeg od suočavanja. To je definicija straha.

Vjerovatno ne postoji čovjek na ovoj zemlji koji se nečega ne boji. Postoje manji i veći strahovi. Postoje strahovi koji u trenutku paraliziraju, a postoje i oni s kojima donekle mirno živimo cijeli život. Ovih drugih je dakako mnogo više. Kada bismo napravili listu takvih strahova onda bi u njih stalo gotovo sve. Upravo oni i jesu naš najveći problem. Živimo sa svojim neprijateljem pod vlastitom kožom, nepri­jateljem koji možda i ne postoji. Upravo toga moramo biti svjesni.

Vjerovatno ni vi, kao ni ja, niste svjesni velike većine svojih strahova. To je ona naša unutrašnja vojska koja radi protiv nas. Bojimo se što će ljudi reći, kako će nas netko pogledati, bojimo se zatražiti povišicu, pozvati dragu osobu na spoj, i još mnogo toga. Moramo razmisliti o tim stvarima. Naime nećemo u jednoj samorefleksiji uspjeti doći do svih svojih strahova ali ćemo ipak ukloniti dio njih. Takva je i borba sa strahovma. Uklanjati jednog po jednog neprijatel­ja.

Stoga kada popišete svoje aktivne strahove krenite im u susret. Upravo taj vaš apsurdni skok jest njihov slom. Morate ih biti voljni osjetiti. Morate biti spremni vidjeti ono najgore što se može dogoditi, a to najgore je najčešće ništa. Možda se bojite skočiti u more. Stojite iznad obale i mučite se u svom strahu. Onda dođe netko i gurne vas s leđa i vidite da se ništa nije dogodilo. Upravo su to naši bezbro­jni strahovi. Recite nekome da vas gurne ako sami nemate hrabrosti. Stvorite okolnost da nemate uzmaha i da morate proći iskustvo kojega se bojite. Kada to učinite vidjet ćete da su jedini problemi bili oni fizički osjeti koje strah nosi sa sobom, ništa više. Sjetite se strahova koje ste pobjedili i sada se smijete sebi zašto ste se zbog njih uopće bojali. To je vaša pobjeda.

Stoga oslobodite se svakog straha prije nego što on prijeđe u fobiju. Kada ga se oslobodite živjet ćete jednim drugačijim životom, bogatijim životom. Onaj vaš prethod­ni život činit će vam se kao jedan loš san. Zamislite samo koliko će potencijala osloboditi to vaše nepotrebno bojanje. Svaki svladani strah je jedna dimenzija života više. Mnogi vaši strahovi nisu vaši rizici, to su loše stranice života kojih se jednom zauvijek morate rješiti.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha