Uz ova tri koraka pobijedit ćete strahove

Ima li lijeka strahu? Ima! Postoje zapravo tri jednostavna koraka koja vam mogu pomoći u nadvladavanju strahova. Strah je sastavni dio života, ali ako je prisutan često i u velikoj mjeri, onda je iznimno opasan. Zašto?

Strah nas priječi da napredujemo u nekom aspektu života, narušava naše psihološke zdravlje, a s vremenom se odražava i na fizičkom zdravlju. Stručnjakinja Leana Wen objavila je tri savjeta koja iznenađujuće lako pomažu u borbi protiv pretjeranog straha.

Naučite razliku između straha i srama

Stručnjaci ističu kako mnogi ljudi miješaju strah i sram te znaju uočiti razliku između te dvije emocije. No riječ je zaista o dvije različite emocije. Strah je kada se nečega ili nekoga bojite ili kada se bojite raditi nešto što vam je novo, što možda niste radili prije. S druge strane, sram je kada se bojite samih sebe, odnosno sramite se neke akcije koju ćete poduzeti. Skrivanje hrani sram, ali i povećava strah. Kako biste prevladali strah, morate najprije prevladati sram. Dakle, sjednite sami sa sobom i naučite razliku između straha i srama. Riješite najprije sram, a potom se bacite na strah.

Zamijenite ‘Što ako?’ s ‘Pa što!’

Postoje četiri riječi koje nas hrane sramom i strahom – ‘što ako ne uspijem?’. Umjesto da izbjegavate te riječi, jednostavno im ponudite vrlo jednostavan odgovor – ‘Pa što!’. Ako postoji nešto što želite napraviti, ali vas blokira strah, zapitajte se što je najgore što se može dogoditi ako to napravite. Odgovor zapravo već znate. Svi smo se našli u takvim situacijama kada nas je blokirao strah, ali kada smo to nešto napravili uvidjeli smo da smo preživjeli, da nam se nitko nije smijao i da je zapravo sve prošlo u redu. Svaki čovjek osjeća strah pa čak i onaj za kojega mislite da se nikada ne boji. No, unatoč strahu, trebate biti hrabri i napraviti stvari koje želite.

Zapitajte se što je najgore što se može dogoditi ako to ne napravite

Katkada, kada vas je strah nešto napraviti, morate se zapitati što će se zapravo dogoditi ako to ne napravite. Tko će sve biti povrijeđen? Kakav će to utjecaj imati na vašu okolinu. Primjerice, ako želite postati liječnik, ali se bojite da niste dorasli tom zvanju, odustajanje bi imalo bi negativan utjecaj na čitavu zajednicu koja bi ostala bez korisnog liječnika. U situacijama kad se bojimo, ova perspektiva jako pomaže. Možda neke stvari ne možete učiniti za sebe, ali kad vidite kako to utječe na druge ljude, pokrenete se unatoč strahu.

Izvor: tportal.hr

Prijatelj vašeg uspjeha