Važno je kako gledate na stvari

Jedna stara priča kaže da su jednog dana čovjeka koji je bolovao od teške bolesti donijeli u sobu u kojoj je drugi bolesnik ležao na krevetu i gledao kroz prozor. Nakon što su se sprijateljili, čovjek koji je ležao pored prozora je svom prijatelju veoma živopisno opisivao prizor koji vidi.

Pričao je o ljepoti drveća u parku preko puta bolnice i lišću koje leprša na vjetru. Ponekad bi svom prijatelju opisivao ljude koji su prolazili pored bolnice. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, čovjek koji je bio vezan za krevet počeo je da se osjeća frustrirano zbog toga što nije mogao da vidi sve što njegov prijatelj opisuje. Na kraju je počeo da osjeća netrpeljivost prema njemu, pa čak i da ga mrzi. Jedne noći, usled ozbiljnog napada kašlja, čovjek pored prozora je prestao da diše. Umjesto da pozove pomoć, drugi čovjek nije učinio ništa. Sljedećeg jutra čovjek koji je pričinio toliko radosti drugom bolesniku pričajući mu o ljepotama vanjskog svijeta bio je mrtav. Odnijeli su ga iz sobe. Drugi pacijent je odmah zatražio da se njegov krevet premjesti pored prozora i sestra mu je to omogućila. Međutim, otkrio je nešto što ga je zapanjilo: prozor je gledao na zid od cigala. Preminuli bolesnik je izmišljao sve te nevjerovatne priče da bi svom prijatelju olakšao muke i na trenutak mu svijet učinio ljepšim. Sve to je činio iz nesebične ljubavi.

Ova priča me uvijek navede da promijenim pogled na život. Da bi naš život bio sretniji i ispunjeniji u trenucima kada nailazimo na teškoće, moramo biti u stanju da izmjenimo kut iz kojeg promatramo i zapitamo se: “Da li postoji pametniji, optimističniji način gledanja na ovo što mi se događa?” Stephen Hawking, jedan od najpoznatijih fizičara, rekao je da živimo na omanjoj planeti jedne sasvim prosječne zvijezde smještene na krajnjim granicama jedne od stotine milijardi galaksija. Da li to mijenja vaš kut gledanja? Da li vam se vaši problemi sada čine tako krupnim? Da li su neprijatnosti koje ste doživjeli ili izazovi s kojima se možda trenutno suočavate zaista toliko ozbiljni ili ste ih preuveličali? Na ovoj planeti boravimo veoma kratko. U široj perspektivi naši životi su samo mrlja na platnu vječnosti. Zato, budite mudri i uživajte u ovom putovanju dok traje.

Robin Sharma

Prijatelj vašeg uspjeha