7 najvećih pogrešaka u odgoju djece – 1.dio

Podizanje djece nedvojbeno je jedno od najljepših i najzahtjevnijih iskustava koje ljudsko biće može imati. Previše pravila i smjernica ubija život u nama, a premalo njih vodi u kaos opasan po život. Iako ne tvrdimo da znamo sve prave odgovore, vi ćete možda ustanoviti da su neke muke koje kao roditelj proživljavate, barem djelomično uzrokovane jednom od tih sedam roditeljskih grešaka:

 1. Razmazili ste svoje dijete
 2. Stavljate brak na posljednje mjesto
 3. Namećete djetetu poreviše aktivnosti
 4. Zanemarujete svoj emocionalni ili duhovni živo9t
 5. Svom djetetu ste najbolji prijatelj
 6. Ne uspijevate pružiti strukturu svom djetetu
 7. Očekujete da dijete ostvari vaše snove

Pravila igre

Djeca i roditelji bolje se snalaze u jasnoj strukturi. Ako posustajete u provođenju promjena koje pokušavate uvesti u svom domu, ne gubite nadu. Da bi postali dobri roditelji svima je potrebna vježba.
Jedna mala promjena, dosljedno i postojano prevedena, može zaista promijeniti cijeli sustav.
Borba je korisna.
Ne možete promijeniti ono što ne želite priznati, a to što ne priznajete obično određuje pravila
Vaša se djeca neće slomiti ako ih pustite da odrastu
Malobrojna pravila, dosljedno i nenasilno primijenjena, vrijede više nego brojna pravila koja se nedosljedno primjenjuju.
Djeca koja nisu životno kompetentna, ne mogu imati veliko samopoštovanje.
Naše nezdravo ponašanje uvijek ima razloge i posljedice (inače mu se ne bi prepuštali).
Život nije test, to je eksperiment.

1. RAZMAZILI STE SVOJE DIJETE

Od rođenja do približno osamnaestog mjeseca, potrebama beba mora se dosljedno udovoljavati kako bi shvatile da će uspjeti i da se mogu osloniti na svoju okolinu-dakle, imati povjerenja u nju. Ali u kasnijim mjesecima ove faze, približno od dvanaest do osamnaest mjeseci, isto tako je važno da se nekim potrebama beba ne udovoljava odmah. Kad bebe moraju neko vrijeme čekati na razne stvari, uče dvije vrlo važne činjenice o životu:

1.Da nisu jedno s ljudima koji ih podižu
2.Da ne mogu uvijek dobiti ono što žele

Kao prvo, kao roditelji skloni smo:

1.Raditi ono što je učinjeno nama
2. Raditi suprotno onome što su radili nama.

Ako ono što je nama učinjeno nije bilo dobro, na primjer, odrastanje u prekrutoj obiteljskoj strukturi s previše pravila i uputa, mi ćemo ili ponoviti obrazac ili raditi suprotno-svojoj djeci pružit ćemo vrlo malo strukture-što je jednako loše.
Drugo, mnogi od nas osjećaju se toliko krivima zbog onoga što kao roditelji radimo, da nastojimo nadoknaditi greške u jednom području tako što smo popustljivi u drugom.To staroj patnji samo dodaje novu patnju, uvećavajući probleme kao kamate na štednom računu.

Što učiniti umjesto toga?

Djeca su puno sretnija i zdravija kad imaju ograničenja i strukturu.

Infantiliziranje djece

Pustite ih da sami vezuju cipele. Naučite svoju petogodišnjakinju da sama vezuje cipele. Namjerno joj ujutro pustite pet ili čak deset minuta viška za spremanje, kako bi imala dovoljno vremena da veže cipele. Prvih nekoliko puta kad to obavi barem približno kako treba, istaknite to i pohvalite je zbog uspjeha.Nevjerojatna osobna radost zbog ovog uspješnog obavljenog zadatka održat će naviku jednom kad je usvojena.

Neće im biti ništa ako moraju pričekati nekoliko minuta. Ako se vaš osamnaestomjesečnjak probudi iz sna baš kad ste vi sred posla, doviknite mu vedrim glasom da ćete za minutu biti kod njega. Ako počne protestirati čak i ako je protest ozbiljan, nastavite raditi ono što ste radili (osim ako vam to ne bi oduzelo više od pet ili deset minuta).Onda, kad ste gotovi, s pouzdanjem, vedro otiđite u njegovu sobu i zahvalite mu što vas je čekao i pobrinite se za njegove potrebe. Nemojte iza toga raditi veliku stvar. Budite opušteni, najviše što možete. Izlažući svoju djecu ovakvim, vrlo malim dozama frustracije, pomoći ćete im ad nauče kako čekanje nije kraj svijeta i da vi i oni niste jedna osoba.

Pustite neka se isplaču. Kad vaša četrnaestogodišnja kći dođe iz škole u suzama zato što je njezin prvi dečko prekinuo s njom samo je slušajte. Izbjegavajte dijeljenje savjeta. Samo slušajte, slušajte i slušajte.Sama činjenica da ste s njom i slušanje i procjenjivanje dovoljno je da ona zna kako vam je istinski stalo do nje.

Nemojte mu pokrivati dugove! Vaš dvadesetogodišnji sin dolazi kući i objavljuje da ima dug koji ne može platiti. Recite:»Stvarno, to je puno novaca»Nemojte se mrštiti, nemojte izgledati užasnuto, nemojte odmah uletjeti u shemu spašavanja situacije.. Pričekajte koji trenutak. Napeta stanka bit će neugodna za oboje, ali kad on shvati da mu nećete pokriti dug, počet će smišljati što bi se moglo učiniti.

Svi bi roditelji htjeli potpuno očistiti put svojoj djeci. Kompetentni roditelji uspijevaju se othrvati tim porivima jer znaju da bi, s vremenom, ublažavanje svih oštrica života osakatilo njihovu djecu i spriječilo ih da zaista odrastu. To je bit njihova izbora.

2. STAVLJATE BRAK NA POSLJEDNJE MJESTO

Koliko je prošlo otkako ste vas dvoje otišli nekamo sami, bez djece i ostali preko noći?
Ako su djeca dobro zbrinuta, treba podržati i ohrabriti takvo razdvajanje djece i roditelja. Kada djeca vide čvrst bračni odnos, opuštena su i dobro napreduju.
Uspješni roditelji navode stvari kao «slušajte svoje dijete» recite «molim» i «hvala» i « ne očekujte da ćete biti savršeni roditelji». Kao što su naveli «važno je da je vaše dijete voljeno i da osjeća pripadnost» naveli su i «neka potreba vašeg partnera bude na prvom mjestu-obitelji usmjerene na djecu ne daju ni zdrave roditelje ni zdravu djecu»
Mi vjerujemo da ima smisla ako djeca spavaju u vlastitim krevetima.Čak i ako imate vrlo malo dijete, svejedno možete pronaći vremena za vlastiti brak.
Ako njegujete svoj brak i usto pružate strukturu svojoj djeci, tada će oni imati redovno vrijeme za spavanje zato što vi znate da je to dobro za njih i za vas.
Dobri roditelji provode puno vremena sa svojom djecom. Isto tako, provode dovoljno vremena nasamo, jedno s drugim, bez klinaca na vidiku, da bi sačuvali svoj brak.

Sjednite i smislite kako ćete naći vremena za svoj brak.Neki savjeti uključuju i ovo:

 • Uzmite malo vremena svaki dan, makar nekoliko minuta, i stvarno razgovarajte.
 • Odvojite barem jednu večer tjedno za izlazak.
 • Najmanje jednom godišnje otiđite na nekakav odmor koji ne uključuje djecu.
 • Pronađite kompetentnu, valjanu osobu koja čuva djecu različite dobi.

Naša djeca nas trebaju na svojim nastupima, utakmicama, školskim predstavama i koncertima zbora. Trebaju nas da ih vozimo liječniku i zubaru. Trebaju nas da im pružimo osjećaj obitelji i pripadnosti, zajedništva i jedinstva. Trebaju vidjeti kako izgleda zdravi brak, kako funkcionira, kako se suočava sa problemima i kako se rješavaju sukobi.

Djeca isto tako trebaju vidjeti da između mame i tate postoji kemija. Ne moraju gledati kako se mama i tata natežu u kuhinji kad se vrate s posla. Ali, nagovještaj toga, sjaj u očima, bljesak u tatinim, dodir po ramenima, poljubac . Trebaju vidjeti da tata i mama imaju svoj život.

3. NAMEĆETE DJETETU PREVIŠE AKTIVNOSTI

Što učiniti umjesto toga

Upitajte se je li vaše dijete uravnoteženo
Sposobnost i samopoštovanje proizlaze iz borbe i napora ali ne iz tetošenja i razmaženosti.. Ako su vaša djeca u vrtlogu aktivnosti od jutra do kasno navečer, pokušajte primijeniti jednostavno pravilo: uspijeva dobivati odlične ocjene, ide na tri aktivnosti, ne razbolijeva se često, (ovo uključuje emocionalna oboljenja kao što je depresija, ovisnost i upadanje u destruktivne veze)ima vremena za društveni život i za obitelj, tada vaše dijete vjerojatno se sasvim dobro snalazi.
S druge strane, ako je dijete stalno bolesno, nema društvenog života, ni društvene snalažljivosti, nema vremena da bude s ostatkom obitelji, emocionalno je otupjelo ili prigušeno. Ako je kod vašeg djeteta prisutno bilo što od navedenog onda je nesumnjivo vrijeme za promjenu.

Preispitajte vlastite vrijednosti
Korisno je vidjeti odrasle kako se bore za ono što im je važno. Moramo naučiti da ne možemo natjerati druge da se promijene. Za djecu je smisleno ono što vide oko lekciju o tome kako trošimo vrijeme i energiju. Radi se o vrijednostima. Radi se o onome što nam je važno, a djeci je vrlo jasno što je nama važno, govorili mi to ili ne. Oni to uče kroz život kakav živimo.

Najprije promijenite sebe
Jedini djelotvorni način mijenjanja bilo čijeg života taj da promijenimo sebe. Ne sebe. Što god vi radili, radit će i oni što god vi vjerovali, vjerovat će i oni, što god je za vas vrijedno, bit će vrijedno i za njih

Raspravite s djetetom mogućnost da smanji količinu aktivnosti, ako to ne uspije intervenirajte

Budite ustrajni, i više nego ustrajni
Dakle, kada dođe do toga da su vam djeca prezauzeta do krajnjih granica i iscrpljena, morate priznati problem, a onda biti ustrajni.

Gordana Stolfa, dipl.soc.radnica

Prijatelj vašeg uspjeha