Izvanjska kontrola može uništiti brak

Bez obzira u kakvom je stanju naš odnos, mi možemo mijenjati samo sebe. Bez obzira kako se drugi ponašaju prema vama – oboje naučite ne uzvraćati istim ponašanjem.

Kad smo u nesretnom braku, za svoju nesreću skoro uvijek okrivljujemo svog partnera, što ju još uvijek povećava.
Oba partnera primjenjuju općeprihvaćenu psihologiju izvanjske kontrole.

Izvanjska kontrola:
Glavna premisa: Ako smo nesretni, nismo odgovorni za to kako se osjećamo. Uvijek su uzroci boli neki drugi ljudi, događaji koje ne možemo kontrolirati ili nešto pogrešno u strukturi ili kemizmu našeg mozga.
Primjena ove psihologije je glavni izvor bračne nesreće. To je psihologija u kojoj ljudi koji je primjenjuju uvijek znaju što je dobro za druge ljude. Zato što znaju da je dobro, oni osjećaju obavezu pokušati prisiliti druge da se ponašaju onako kako oni žele. Tada pokušavaju kontrolirati drugoga ili izmicati kontroli drugoga.
Nastavlja se primjenjivati u braku jer svi vjeruju da su u pravu.
Vjerovanje: da smo nezadovoljni ali da možemo biti sretniji međusobno nego sada , onda ste na dobrom putu.
Da bi učinili promjene potrebne za bolji brak, moramo naučiti o sebi i o psihologiji koju primjenjujemo mnogo više nego što sada znamo.

TEORIJA IZBORA – nova psihologija, uči da mi odabiremo sve ono što činimo ili osjećamo, uključujući i našu patnju. Dakle želim li se osjećati bolje, moramo promijeniti način na koji smo dosad živjeli. U većini slučajeva to znači da moramo pažljivo motriti ono što činimo u vrijeme kada imamo teškoće u odnosima s drugim ljudima (uvjeriti se da ne koristim izvanjsku kontrolu u svom osobnom odnosu, ako samo jedan partner to učini i to već može malo pomoći, no prava snaga je u tome da učine to zajedno).

Gordana Stolfa – Dr.William Glasser, Carleen Glasser 

 

Prijatelj vašeg uspjeha