Neka vas djeca uhvate kako radite ove stvari!

Ako ste prestrašeni činjenicom da djeca sve uče od vas, dobro došli u klub. Kad dijete izgubi živce zbog sitnice, zapitajte se vidite li u toj reakciji zapravo sebe. Ako dopustite da vas djeca ‘uhvate’ dok radite pozitivne stvari, na njih će to sigurno ostaviti trajan i pozitivan dojam.

Pričate pozitivno o njima

Nikad ne znate kad slušaju. Pobrinite se da o njima pričate najljepše, kad god je to moguće. Kad gledamo svijetlu stranu, ona svijetli još jače.

Svađate se pravedno

Sasvim je normalno da se roditelji povremeno razilaze u mišljenjima. Zapamtite da trebate ostati sabrani i svađati se pravedno i argumentirano. Naša djeca od nas uče o ljubavi, suzbijanju bijesa i rješavanju problema. Bez pritisaka.

Pomirenje

Nije neobična situacija da se roditelji posvađaju pred djecom, a onda pomire iza zatvorenih vrata. Djeci će učiniti dobro da svjedoče pomirenju, naravno primjerenom njihovim očima.

Ljubaznost

Nasmijte se, pokažite poštovanje kad pomažete strancu. Vama se to možda čini sitnicom, ali djeci daje veliku životnu lekciju.

Lijepe geste

Provjeravate kako su vam prijatelji, šaljete cvijeće, ostavljate poruke podrške ili dajete ‘običan’ kompliment – tako pokazujete koliko cijenite ljude koje volite. Lijepe geste neće proći nezapaženo.

Govorite istinu (čak i ako je bolna)

Vrlo lako upadamo u zamku pred djecom i govorimo male ‘bijele’ laži. Velika je lekcija dopustiti im da nas vide kako se borimo s izgovaranjem istine, unatoč posljedicama. Velike su šanse da će kad odrastu činiti isto.

Pokažite suosjećanje

Svi u neposrednoj blizini imamo slučajeve koji nas diraju u srce. Uključite se i dopustite da vaše strastveno suosjećanje postane zarazno.

Pokažite privrženost

Zagrljajima i osmijehom u odnosu s partnerom dopustite djeci da uče zdrave lekcije o ljubavi kod kuće.

Iskazujte zahvalnost

Uvažavanje malih stvari može imati velik utjecaj. Neka iskazivanje zahvalnosti postane dio svakodnevice u vašem kućanstvu. Usredotočivanjem na pozitivno, osjećat ćete se dobro.

Obitelj prije svega

Bez obzira trebaju li vaši roditelji posebnu brigu ili ne, dopustite djeci da vide koliko ih volite i brinete o njima. Stavljajući obitelj na prvo mjesto u našim životima, gradimo jake i trajne temelje za našu djecu.

Pametno trošenje

Promišljeno kupovanje uči djecu lekciji postavljanja prioriteta i štednje za teže dane.

Pitajte za pomoć

Ponos vas nikada ne bi trebao spriječiti da pitate za pomoć kad vam je ona uistinu potrebna. Naša djeca trebaju znati da traženje pomoći nije znak slabosti, nego naprotiv – pameti.

Izvor: Net.hr

Prijatelj vašeg uspjeha