Oslobodite se loše komunikacije – 1.dio

Komunikacija se ne događa automatski. Ako netko sluša što pričate ne znači da vas zaista i čuje. Na sreću postoji sedam vještina koje svi možemo usavršiti i koje pomažu da nas drugi slušaju kada pričamo.

1. ODABERITE PRAVO VRIJEME! Pogoditi pravo vrijeme je prvi ključ uspješne komunikacije. Vi možete biti spremni na razgovor, ali da li je spreman i vaš sugovornik i želi li on uopće slušati? Nemojte nikad baciti bombu – uznemirujuću neočekivanu izjavu koju vaši sugovornici nisu spremni čuti.

2. PLANIRAJTE SVOJE IZLAGANJE. Prvo pažljivo osmislite što namjeravate reći. Kada je ono što želite reći jako važno ne štedite truda da posebno pripremite uvod i dodatne ilustracije. Ne započinjite ono što želite reći zamornim detaljima koji mogu zamagliti glavne ciljeve. Ugledajte se na TV, gdje režiseri planiraju kretanje od širokog kadra, preko srednjeg pa do krupnog plana.

3. ZAPOČNITE NJEGOVIM ILI NJENIM (SLUŠAČEVIM) POTREBAMA. Čovjek koji sluša se uvijek pita “Zašto bih ja ovo slušao?” i “Od kakve mi je to koristi?”. Ako možete odgovoriti na ta dva pitanja slušatelji će vas pozorno slušati; razumjeti će zašto je ono što govorite važno za njih.

Rick Warren

Prijatelj vašeg uspjeha