Poboljšajte svoj odnos s drugima u 10 koraka

1. Pošaljite poruku prijatelju kojega dugo niste vidjeli

Jeste li jedan od onih koji uvijek čeka da drugi prvi započne odnos s vama, ili sami započinjete sa inicijativom? Up­ravo ta razlika odlučuje o vašem životnom uspjehu. Krenite u inicijativu i pošaljite poruke svim prijateljima koje dugo niste vidjeli. Ljepota života je u međusobnim odnosima.

2. Iznenađujte malim poklonima

Svaki puta kada idete u trgovinu možete uzeti mnogo sit­nica koje vas ne koštaju mnogo. Upravo te sitnice mogu postati darovi za ljude oko vas. Na taj način pokazat ćete da vam je do njih stalo, a i vaši će se odnosi produbiti.

3. Podižite kvalitetu iskrenosti

Svaki odnos leži na kvaliteti iskrenosti. Kada ona počne opadati, tada propada cijelokupni odnos, usprkos ostalim željama i interesima koje osobe imaju jedne od drugih. Ula­ganje u iskrenost je ulaganje u budućnost međusobnih odnosa. Podižite kvalitetu svoje iskrenosti svakoga dana.

4. Ne uspoređujte se sa drugima

Svaki čovjek ima svoj životni put i svoj cilj. Kada bis­mo se željeli uspoređivati onda bismo stvorili pogrešnu sliku o svome putu i sami sebi. Izbacite pritisak društva u kojemu je uspoređivanje dokaz uspješnoti. Uspoređivanje je jedini sigurni put u propast.

5. Usredotočite se na ono što radite

Često živimo unaprijed. Razmišljamo što moramo naprav­iti sutra i ne koncentriramo se na ono što činimo sada. Tako najčešće zanemarujemo onoga s kime se nalazimo. Takav način života ostavlja sve oko nas nedovršeno. Zaboravite na prošlost i budućnost, i usredotočite se na sadašnji trenutak i osobu koja je pred vama.

6. Uživajte u ljepoti života

Ponekad nam zajednički životni trenuci prođu bez da smo ih bili svjesni. Život živimo kao u nekom snu, a vrijeme rados­ti prođe brzo. Osvrnite se na trentuak oko sebe i zadržite ga. Možda će se malo kada više vratiti. Uživajte u lijepim malim trenucima s drugim ljudima.

7. Pokazujte više ljubavi

Kada odnos zapadne u slijepu ulicu postoji samo jedno riješenje – pokazati malo više ljubavi. Recite drugima da ih volite, nemojte samo misliti da se to pretpostavlja. Kada naučite iska­zivati ljubav ljudima oko sebe primjetiti ćete kako će i kvaliteta vašega života porasti.

8. Razvijate komunikacijske vještine

Problemi s komunikacijom ne mimoilaze ni osobe s izgrađenim karakterom. Nedostatno znanje iz komunikacije može postati uzrokom mnogih konflikata i nesporazuma unatoč najboljim željama prema drugim osobama. Stoga je razvijanje komunikacijskih vještina put ulaganja u sigurnu budućnost.

9. Pridobijte poštovanje

Nemojte misliti da se poštovanje jednom zadobiveno zau­vijek nasljeđuje. Vaš odnos prema drugima treba biti nepresta­no u razvoju, i svako poštovanje koje očekujete trebate iz dana u dan ponovno zasluživati. Budite dosljedna osoba koja će uvijek biti dostojna tuđeg poštovanja.

10. Precizirajte svoja očekivanja

Često su naša očekivanja poput nekog obrisa u magli. Naime ponekad ni sami nismo svjesni što želimo, te se to nejas­no očekivanje prenosi na naš život. Zato porazmislite malo o on­ome što jeste i što biste željeli biti. Samo jasna očekivanja mogu postati jasne želje, a onda i siguran put prema ostvarenju.

Mario Žuvela: izvadak iz knjige Putokazi života. Sve naše knjige možete pronaći OVDJE.

Prijatelj vašeg uspjeha