Preuzmite život u svoje ruke slijedeći 10 jednostavnih načela

  1. Priznajte kada ste u krivu

Pogreške su rane koje razaraju zdrav odnos. Negirati te rane znači ostaviti mogućnost da se bolesno tkivo širi. Na taj način svo zasluženo povjerenje i poštivanje blijedi. Priznajte pogrešku što ranije da biste što prije ozdravili odnos.

  1. Ukazujte na pozitivno

Postoje ljudi koji u svakodnevnom razgovoru uvijek nešto kritiziraju. Njihova negativnost širi se oko njih na sve strane i razara mnogobrojne mogućnosti. Ako i sami često imate sk­lonost prema tome, borite se protiv nje tako da započnete uka­zivati na pozitivno. Mislite pozitivno i govorit ćete pozitivno.

  1. Preduhitrite stres

Ako već unaprijed znate koje vam situacije mogu stvoriti stres pripremite se ranije na njih. Odvojite vrijeme prije napor­nog zadatka i povucite se u tišinu. Meditirajte. Skupljajte snagu unutar sebe i budite pripravni za oluju koja slijedi. Neće ni up­ola biti jaka kao što ste mislili.

  1. Oslobodite se podsvijesnih programa

Godine odrastanja stvorile su u svima nama bezbroj pods­vijesnih programa. Ti programi diktiraju naš način razmišljanja i djelovanja bez da smo ih svijesni. Uđite stoga dublje u sebe i prepoznajte obrasce tih programa. Oslobodite ih se.

  1. Oslobodite se ograničenja

Često sami sebe uvjeravamo da nešto ne možemo naprav­iti. Što bivamo stariji uvjeravamo sebe da je tih stvari sve više. Problem počinje onda kada je na našoj listi mnogo više stvari za koje mislimo da ne možemo napraviti nego onih koje možemo napraviti. Pronađite svoja ograničenja i oslobodite ih se.

  1. Koristite snagu afirmacija

Afirmacija je tehnika pozitivnog mišljenja pretočena u riječi. I znanstveno je dokazano da afirmacija ima značajnu moć na ljudsko djelovanje. Zato formulirajte afirmacije u sadašnjem vremenu, neka budu što osobnije i konkretnije. Poduprite ih snažnim osjećajima i vizijama, i mijenjajte svoju budućnost.

  1. Smatrajte se sretnim

Često mislimo da je sreća posljedica stvari koje nam se događaju, no ne znamo da smo mi sami tvorci sreće. Sreća stoga nije ništa drugo nego posljedica stava kojeg imate o sebi i svom životu. Preispitajte ga. Smatrajte se sretnim i bit ćete sretni.

  1. Pomičite vlastite granice

Svakoga dana na najrazličitije načine susrećete se sa svojim ograničenjima. Pred vama je izazov kako da se post­avite prema njima. Odlučite želite li se vratiti na početak ili ćete pokušati i napraviti nešto što dosada nikada niste napravili. Kada prekoračite granice u vašem umu shvatit ćete da je zbir vaših mogućnosti neograničen.

  1. Sanjajte velike snove

Postoji poslovica koja kaže da ciljate prema mjesecu jer čak i onda kada pogriješite možete završiti među zvijezdama. Zato nemojte sebi dopustiti luksuz malih stvari. Odmah odred­ite velike snove za koje ćete se boriti. Nemojte se zadovoljiti osrednjošću već težite za izvrsnošću.

  1. Naučite kada trebate šutjeti

Da sam šutimo, mudrac bi ostao kaže jedna poslovica. Doista vaš govor najbolje je svjedočanstvo o vama. Ništa vas tako dobro ne definira kao vaše riječi. No često govorimo samo da govorimo i u tome je sav naš problem. Stoga naučite kada treba šutjeti i razumijet ćete veliku životnu mudrost.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha