Što kad volite više nego što on voli vas?

Kad sam bila mlađa voljela sam pjesmu benda New Order “Getting Away With It” kojoj je refren išao otprilike ovako: “However I look it’s clear to see–that I love you more than you love me.” Ili u prijevodu na naški: “Kako god okreneš, jasno je da volim te više nego ti mene.”

Bilo je to nešto što sam u ludim tinejdžerskim godinama često osjećala/proživljavala – ludo se zaljubiti u tipa koji mi nije niti približno onoliko uzvraćao osjećaje koliko sam ja to željela. Dok sam ja sjedila uz telefon i čekala, on sjetio nazvati tek kada je to njemu odgovaralo. I dok sam ja padala sve dublje, on se počeo distancirati, na kraju mi lomeći srce u tisuću komadića.

I na neki čudni način to sam i željela. Nikad me nisu privlačili dečki kojima sam se ja sviđala više nego oni meni. Kao što je to Groucho Marx davno rekao: “Ne želim pripadati nijednom klubu koji želi mene kao člana.” Drugim riječima, ako je neki dečko bio lud za mnom, mora da nešto nije u redu s njim.
Kad jedan od partnera želi više bliskosti… A drugi više slobode
Sva sreća, ta me luda tinejdžerska faza prošla, a ja sam pronašla i udala se za muškarca koji me voli svim svojim srcem – i sad mogu uživati u njegovoj “ludosti”, privrženosti i osjećajima, i jednako mu to vraćati. Jer inače, da sam ostala pri svojim starim navikama, nisam baš sigurna koliko bih sretna bila u životu.

Američka stručnjakinja i psihologinja za veze Jennifer Oikle, dr. med., tvrdi da je normalno da u “friškoj” vezi jedan od partnera osjeća više od drugog, odnosno da taj drugi tek mora dostići emocionalnu privrženost onog prvog. No, ako to traje više od tri do šest mjeseci toj vezi možda i nije suđeno da se održi.

– Kako riješiti taj problem? Ograničite kontakte i ozbiljnost druženja kroz određeni period, kaže ona i dodaje: – Kako biste usporili i više se koncentrirali i na druga važna područja u vašem životu. Recimo, čujte se telefonski samo nekoliko puta tjedno (umjesto svaki dan), nemojte mu stalno slati SMS-ove, a zajedno izađite samo jednom tjedno i jednom za vikend (umjesto da cijeli vikend provedete zajedno).

Kako se ponašati u vezi u kojoj vam partner manje daje nego vi njemu

• Usporite – nemojte se već na početku predati svim svojim srcem. Prvo bolje upoznajte osobu, kako se ne biste zaljubili samo u svoju idealiziranu sliku njega, već u stvarnu osobu i ono što vam on nudi (a ne ono što biste željeli ili se nadate da vam nudi).

• Ograničite mentalni prostor koji mu dajete – prestanite stalno misliti na njega, što stvara naviku preokupacije koja može dovesti do opsesije – koja se definitivno ne bazira na tome tko je on, već vašoj fantaziji njega.

• NEMOJTE zamišljati ili planirati budućnost u svojoj glavi (barem ne prije nego što osjetite da vam jednako uzvraća osjećaje) ili ga dugoročnije i ozbiljnije vezati uz sebe prije nego što saznate je li uopće on vrijedan toga. Živite za danas, uživajte u svemu što vas okružuje i prestanite se opterećivati s mislima “kakva je ova veza” i “kuda ova veza ide”. Naprosto uživajte i dozvolite da se sama razvije ili prekine onako kako vi to želite.

• Ostanite aktivni u vlastitom životu, s vlastitim strastima i željama. Održavajte kontakte s prijateljima, hobijima i aktivnostima koje NE uključuju njega. Ako se vaš svijet ne okreće samo oko njega, već je on samo dio vašeg svijeta – onda ste stabilni i manje ranjivi ako vas on odluči napustiti. Ako je on vaš cijeli svijet – bit ćete potpuno slomljeni, zato nikad nemojte izgubiti osjećaj vlastite vrijednosti!

• Isto tako, nikad nemojte povezivati vaš osjećaj vrijednosti (ili to da se osjećate dobro) s time kako se on ponaša prema vama. Vi ste lijepi, talentirani, pametni i vrijedni ljubavi bez obzira na to tko je on, što on osjeća ili kako se ponaša – nikad to nemojte zaboraviti!

Dobro, a što ako su stvari obrnute? On je potpuno izgubio glavu za vama, a vama pak se on sviđa, no ne niti približno toliko. Možda vas čak i “hladi” intenzitet s kojim navaljuje. Jennifer Oikle tvrdi kako je važno odmah postaviti granice. – Slobodno od njega zatražite više prostora. Pomognite mu shvatiti da ste vi naprosto takvi. Dajte si vremena da vidite hoće li se vaši osjećaji prema njemu razviti i dostići razinu njegovih.

A ako se osjećaj “nejednakosti” nastavi i kroz dulje vrijeme – bez obzira na to tko voli više, a tko manje? Dr. Jenn savjetuje da ponovo i dobro razmislite o toj vezi. – Ovakve veze su poprilično neugodne i bolne za obje strane – za osobu koja uvijek želi nešto više i koja je povrijeđena kada to ne dobije, ali i za osobu koja stalno ima osjećaj da je netko guši i osjeća se krivom što ne može jednako uzvratiti osjećaje. Na kraju krajeva, u većini slučajeva takve veze znače previše truda i izazivaju previše boli. Zbog čega ne biste radije pronašli osobu s kojom se možete dobro osjećati i bez da se osjećate kako da ste preorali cijelo polje samo da biste došli na zelenu granu?

Izvor: www.zena.hr

Prijatelj vašeg uspjeha